Over ReptiSchool

Over ReptiSchool

ReptiSchool is een onderneming gestart door vier studenten Agro- en Biotechnologie aan de Hogeschool Gent in het jaar 2011...

 

Meer lezen?

Klik hier

 

Contact

E-mail: info@reptischool.be

 

Tel.:

+ 32 472.93.97.73

 

Contactformulier

Klik hier

 

Onze Voorwaarden

Lees aandachtig onze algemene voorwaarden alvorens een workshop te boeken.

 

Klik hier

Logo 2011

Wat is ReptiSchool?

 

ReptiSchool is een onderneming gestart door vier studenten Dierenzorg aan de Hogeschool Gent in het jaar 2011.

 

ReptiSchool is begonnen als een ‘Leeronderneming’. Een leeronderneming laat studenten toe een effectieve onderneming op te richten. Hierbij werden ze pedagogisch en organisatorisch begeleid door UNIZO en hun onderwijsinstelling, in dit geval Hogeschool Gent. De studenten ondernamen zo alle facetten van het ondernemerschap via alle stadia van een onderneming: van het oprichten en het beheer tot de afsluiting. Ze mochten na het jaar waarin ze begeleid werden, de onderneming verder zetten. Dit uiteraard zonder verdere begeleiding en dus op eigen initiatief.

 

ReptiSchool maakte deel uit van de tweede lichting leerondernemingen op niveau van hoger onderwijs en de leden behaalden met de onderneming verbluffende resultaten. De onderneming was immers gedurende het eerste jaar reeds zeer populair en behaalde het dubbele aan geschatte boekingen!

 

Op vrijdag 17 mei 2013 behaalde ReptiSchool een finaleplaats in de PakAan wedstrijd! PakAan is een wedstrijd waarin beginnende, jonge ondernemers hun idee voorstellen aan een jury. De kandidaten worden beoordeeld op succes, ondernemingszin, présence en originaliteit. Van de meer dan 200 deelnemers behaalde ReptiSchool trots de 2de plaats!

 

Vandaag is ReptiSchool als VZW actief onder het H.E.R.P. (Herpetological Education and Research Project). ReptiSchool bestaat uit 13 leden die elk hun steentje bijdragen om een kwalitatieve en onvergetelijke ervaring aan te bieden voor jong en oud!

 

Naast workshops en tentoonstellingen op scholen, speelpleinen of tehuizen, verzorgt ReptiSchool ook verjaardagsfeesten en organiseert ReptiSchool onder het H.E.R.P. zelfs expedities om haar publiek kennis te laten maken met de natuur!

 

Als kers op de taart organiseert ReptiSchool zomerkampen voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Dit wordt gedaan in samenwerking met IdeeKids. De kinderen krijgen dan een hele week de kans om bij te leren en in contact te komen met deze prehistorische dieren!

 

Zit je niet meer achter de schoolbanken? Niet getreurd! Ook volwassenen kunnen genieten van een unieke ervaring!

ReptiSchool voorziet onder het H.E.R.P. ook bedrijfsfeesten, evenementen en opendeurdagen van een exotische toets! Strakke tentoonstellingen, fotoshoots of gewoon het dichterbij bekijken van niet-alledaagse diersoorten gecombineerd met een leuke, informatieve babbel? Het H.E.R.P. bezorgt je een moment om nooit te vergeten.

 

Wat het ook is dat ReptiSchool voorziet, alles wordt aangehaald in een sensibiliserend kader!

ReptiSchool tracht duidelijk te maken dat ‘exotische’ dieren zoals reptielen, amfibieën en geleedpotigen geen makkelijk te houden huisdieren zijn zoals konijnen, honden en katten. Deze dieren hebben immers speciale noden en kunnen zeer veeleisend zijn. Daarom is niet iedereen geschikt om deze dieren te houden in gevangenschap.

 

 

Wat doet ReptiSchool?

 

ReptiSchool bestaat uit een verzameling van specialisten op het vlak van herpetofauna. Alle leden van de onderneming zijn reeds jaren actief binnen de terrariumhobby en bezitten een hoge bekwaamheid in het omgaan met exotische dieren. Gediplomeerde dierenverzorgers, studenten Biologie/Herpetologie, studenten Diergeneeskunde en zeer ervaren hobbyisten slaan de handen in elkaar om de toekomst van deze dieren binnen onze samenleving te verbeteren. Dit doen ze door de dieren in de schijnwerpers te stellen en het licht te doen schijnen op de situatie van deze dieren in gevangenschap.

 

Samen hebben ze een gigantische collectie reptielen, amfibieën en geleedpotigen van meer dan 300 dieren. Hieruit selecteren ze de meest interessante en gevarieerde dieren om mee te nemen naar scholen, feesten, tehuizen, speelpleinen, bedrijven, evenementen en andere instellingen om rond deze dieren tentoonstellingen, workshops of lessen te organiseren.

 

De uiteenzettingen draaien rond het ‘hands-on’ contact van het publiek met de dieren. Er wordt tevens op een leuke en dynamische manier uitleg gegeven over de dieren, waarbij de inhoud van de uitleg wordt aangepast aan de leeftijd of het leerschema van het publiek. Waar de jongsten gaan deelnemen in leuke spelletjes en activiteiten omtrent reptielen en hun leefomgeving, gaan de studenten van het middelbaar of hoger onderwijs een leerrijke uiteenzetting te zien krijgen over bijvoorbeeld de anatomie, reptielen in gevangenschap of de bedreigingen van deze diersoorten in het wild en hun conservatie... wat zeker en vast even leuk kan zijn!

 

 

Wat is het doel van ReptiSchool?

 

ReptiSchool wil kinderen kennis laten maken met deze prachtige dieren en het algemene beeld van reptielen als vieze, nutteloze en gevaarlijke dieren uit de wereld helpen.

 

Ook wil ReptiSchool de toestand van de terrariumhobby de dag van vandaag aan boord leggen. Exotische dieren worden meer en meer het slachtoffer van onwetendheid. Hun unieke uiterlijk en schoonheid zorgt ervoor dat ze steeds vaker worden aangekocht uit impuls. Deze bevliegingen van interesse duren vaak niet lang, alsook blijken de dieren niet zo eenvoudig te houden te zijn als eerst gedacht. Vele dieren worden hierdoor gedumpt of verwaarloosd.

 

Het grootste probleem is dat men zich niet voldoende informeert over een bepaalde diersoort, alvorens deze aan te kopen. Hierdoor zijn er veel dieren die op een foute manier gehuisvest worden en dus in een slechte toestand verkeren; en dit alles door de onwetendheid van de eigenaar.

 

ReptiSchool doelt dus ook op de sensibilisering van haar publiek omtrent het houden van terrariumdieren! Het zijn exotische dieren met speciale noden en deze noden moeten worden beschouwd als basiskennis voor ieder persoon die deze dieren wenst te houden in gevangenschap. Dit nodigt uit tot het zelf bestuderen van de dieren en hun gedragingen, zoals elke verantwoordelijke diereneigenaar zou moeten doen!